- Olieprijzen zouden een niveau van meer dan 200 dollar kunnen bereiken, als Iraanse olie-installaties worden aangevallen, aldus een grondstoffenexpert.
- Iran is goed voor een export van meer dan 2 miljoen vaten ruwe olie per dag.
- Toch is het afwachten of Israël het aandurft om de olie-infrastructuur van Iran aan te vallen.
- Lees ook: Olieprijs stijgt door onrust in Midden-Oosten: Israël zou aanval op olie-installaties Iran overwegen.
Olieprijzen zouden tot boven het niveau van 200 dollar per vat kunnen stijgen, als een aanval op Iran de Iraanse productie van ruwe olie stillegt, heeft een grondstoffenanalist donderdag tegen tv-zender CNBC gezegd.
Grondstoffenanalist Bjarne Schieldrop van de Zweedse bank SEB gaf aan dat Iran goed is voor de export van meer dan 2 miljoen vaten ruwe olie per dag. Als bij een oorlogsconflict de Iraanse olie-infrastructuur wordt weggevaagd, vermindert dat de reservecapaciteit van de OPEC+ landen aanzienlijk.
Dat betekent niet alleen hogere olieprijzen, maar ook meer onzekerheid op de markt, aldus Schieldrop: “De volgende vraag zou zijn wat er gaat gebeuren in de Straat van Hormuz en dat zou dan natuurlijk een aanzienlijke risicopremie aan olie toevoegen.”
In het scenario van 200 dollar per vat zou Brent-olie een stijging doormaken van meer dan 150 procent ten opzichte van het huidige prijsniveau. Vrijdag noteerde een vat Brent-olie op 78 dollar.
Olieprijzen zijn deze week met bijna 10 procent gestegen, na een grote raketaanval van Iran op Israël. De aanval kwam als reactie op het Israëlische grondoffensief in Libanon. Grondstofhandelaren hebben momenteel vooral aandacht voor de vraag hoe Israël zou kunnen terugslaan.
Ondanks de stijging van deze week noteert Brent-olie nog steeds ongeveer 16 procent onder de piek van 91 dollar, die eerder dit jaar werd bereikt.
Ook andere analisten geven aan dat geopolitieke spanningen pas echt een rol gaan spelen, als de olie-infrastructuur in het Midden-Oosten daadwerkelijk schade oploopt. “De markt neemt het geopolitieke risico nog niet heel serieus. Zolang er geen concrete verstoring van het aanbod is, maakt de impact niet veel uit”, aldus energie-expert Bob McNally tegen CNBC. “De hoop is dat Israël terughoudend zal zijn in zijn reactie en dat er geen serieuze verstoring komt van de energieproductie en -stromen.”
Beslissing over olie-aanbod van OPEC speelt ook een rol
De groeiende spanningen tussen Israël en Iran vormen niet de enige factor die de olieprijzen beïnvloeden. In december zullen de OPEC+ landen beslissen of ze meer ruwe olie op de markt gaan brengen, waardoor eerdere productiebeperkingen komen te vervallen.
Deze beperkingen werden ingevoerd om de olieprijzen te ondersteunen, maar hebben de alliantie marktaandeel gekost. Ook hebben sommige leden zich niet aan hun productiequota gehouden, wat de woede heeft opgewekt van Saudi-Arabië, de aanvoerder van de OPEC.
Vorige week waarschuwde Saudi-Arabië olieprijzen naar 50 dollar per vat zouden kunnen dalen, als de OPEC-landen hun discipline niet bewaren. Sommigen beschouwden dit als een verkapt dreigement dat Saudi-Arabië een prijsoorlog kan ontketenen door zijn eigen productie fors te verhogen, als andere OPEC-landen zich niet aan afspraken houden.